Pegasta čeladica (Mycena maculata)

  • Domov
  • Pegasta čeladica

Družina: čeladičevke (Mycenaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 2-13 cm (višina), 1-5 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, parki, stara drevesa, nasadi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk mladih trosnjakov je topo stožčast ali zvonast, kasneje čeladasto polkrožen ali pladnjasto razprt, zelo redko s široko grbico na sredini (ta je vidna pri razprtih klobukih), gladek, vodnat, ob robovih fino žlebast, sivkast, sivorjav ali rumenorjav, s staranjem postaja bolj lisičjerjav, posejan s pegicami in lisami. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je porasla z lističi, ki so najprej sivkasti in belo obrobljeni, kasneje postanejo rdečkasto nadahnjeni, raztreseno rjavo lisasti. Bet je tanek, "pecljat", večinoma ostro ukrivljen (vsaj v spodnjem delu), v zgornjem delu svetlejši, belkast ali rumenkast, v spodnjem delu temnejši, rjav do rdečkastorjav.

 

Posebnosti: trosnjaki se večinoma razraščajo v gostih šopih iz skupnega dnišča. Navadno uspevajo na trhlih in razpadajočih štorih ter starih trohnečih deblih v jesenskem času. Gliva je neužitna in nima kulinarične vrednosti.

 

Podobne vrste: nažlebičena čeladica (Mycena polygramma) - alkalna čeladica (Mycena silvae-nigrae) - šopasta čeladica (Mycena stipata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti