Hrastova mlečnica (Lactarius quietus)

  • Domov
  • Hrastova mlečnica

Družina: golobičarke (Russulaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-6 cm (višina), 3-10 cm (širina klobuka)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: predvsem hrastovi gozdovi, gabrovja, poplavni logi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je skoraj v celoti rumeno- do cimetastorjav, vsebuje bledo rumenkast mleček, ki na zraku . Klobuk je pladnjast, v sredini navadno usločen, a brez grbice, pri mladih gobah je rob spodvihan, kasneje neenakomerno valovit, večinoma z neizrazitimi temnejšimi kolobarji ali vsaj temnejšimi lisami. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je gosto porasla z lističi, ki so najprej lisičjerjavi, kasneje postanejo enake barve kot klobuk (lahko so tudi zelo svetli, skoraj belkasti), pogosto se viličasto razcepijo, končajo se pri vrhu beta. Ta je valjast, pogosto ukrivljen, na poškodovanih mestih postane vinsko rdeče rjav, je čvrst, poln, sčasoma postane votel.

 

Posebnosti: dokaj pogosta mlečnica, ki jo navadno najdemo pod hrasti, gabri in drugimi nižinskimi listavci. Trosnjaki se razvijajo v pozno poletnem in jesenskem času. Če jo dobro in večkrat prekuhamo, postane gliva užitna, sicer je neužitna, zaradi izrazito grenkega mlečka.

 

Podobne vrste: sladkasta mlečnica (Lactarius subdulcis) - kafrna mlečnica (Lactarius camphoratus) - gabrova mlečnica (Lactarius circellatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti