Navadni pregibnokrili košeninar* (Ptychoptera contaminata)

  • Domov
  • Navadni pregibnokrili košeninar*

Družina: pregibnokrili košeninarji* (Ptychopteridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: vlažni gozdovi, logi, obrežna vegetacija, blizu plitvih voda

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno z oranžnimi lisami na zadku. Glava je drobna, temna, tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, pri samcih nekoliko daljše kot pri samicah. Oprsje je v sredini razširjeno, golo, rahlo izbočeno. Krila so prosojna, krepko ožiljena in s temnimi, delno zabrisanimi lisami (teh je nekje od 5-7 na krilo), značilno nagubana v spodnjem delu, zato so navidezno zelo ozka. Zadek je ozek, podolgast, pri samicah rahlo srpast in proti koncu nekoliko odebeljen, z oranžnorumenimi obstranskimi lisami in koničasto, rjavkasto leglico (ovipozitor). Pri samcih je zadek v sprednjem delu močno zožen, proti koncu betičasto razširjen in s kleščastim spolnim organom, z dvema prečnima oranžnima pasovoma. Noge so dolge, tanke, rumenkaste, ob sklepih črno pasaste ter s po enim trnom na vsaki strani spodnjega dela zadnjih goleni.

 

Posebnosti: odrasli so aktivni nekje od maja pa vse do oktobra. Večinoma se zadržujejo v vlažnih predelih, pogosto ob vodah. Po barvi in obliki spominjajo na nekatere predstavnike pravih košeninarjev (Tipulidae). Ličinke so črvaste oblike, z dolgo dihalno cevko na koncu zadka. Živijo v blatnem dnu plitvih voda, kjer se hranijo z algami, pri čemer imajo telo navpično vgreznjeno v blato, dihalno cevko pa tiščijo navzgor proti vodni gladini.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jezerski pregibnokrili košeninar* (Ptychoptera lacustris) - svetlonogi pregibnokrili košeninar* (Ptychoptera albimana) - dolgorepi pregibnokrili košeninar* (Ptychoptera longicauda) - dvolisi košeninar (Dictenidia bimaculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti