Kostanjasti polstenovec (Imleria badia / Boletus badius / Xerocomus badius)

  • Domov
  • Kostanjasti polstenovec

Družina: cevarke (Boletaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 5-10 cm (višina), 5-15 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi, predvsem bukovi in hrastovi sestoji, manjši gozdički

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk trosnjaka je sprva polobel, s spodvihanim robom in žametast, nato je dežnikasto polobel, z ravnim robom in gladek, kostanjevorjave barve, s staranjem postane bledejših barv. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je cevasta, gobasta, pri mladih gobah ravna in rumenkasta, kasneje se izboči in postane olivno rjava, če jo stisnemo izrazito pozeleni. Bet je kijast, pri dnu razširjen, v zgornjem delu zožen, s staranjem postane valjast in pogosto upognjen, rjav, v zgornjem delu rumen, brez mrežaste strukture, z vzdolžnimi progami. Meso je pod klobukom rjavo, sicer belo oz. rumenkasto, prijetnega vonja.

 

Posebnosti: trosnjaki te mikorizne vrste se pojavijo od julija do novembra, navadno pod smrečjem, a tudi pod različnimi listavci, npr. bukvami, gabri, kostanji, hrasti ipd. Gliva je zelo cenjena v kulinariki in jo lahko pripravimo tudi vloženo v kisu.

 

Podobne vrste: levjerumeni zlatopor (Aureoboletus moravicus) - navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus) - poletni goban (Boletus reticulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti