Brezov zavijač (Deporaus betulae)

  • Domov
  • Brezov zavijač

Družina: cigararji (Rhynchitidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2.5-4 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, brezovi nasadi, logi, mejice, grmovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno, poraslo s kratkimi, ščetinastimi dlakami. Glava je podolgasto jajčasta, v sprednjem delu rilčasto podaljšana, rilček na koncu šišri kot na bazi. Tipalnice so nitaste, na koncu betičasto povečane, bazalni členek je večji kot naslednji trije. Oprsje je kvadratasto, z izbočenimi stranskimi robovi, ožje od pokrovk in proti glavi razločno zoženo, fino drobno jamičasto. Pokrovke so kvadrataste, v ramenskem delu široke in ravno odsekane, z ravnimi robovi, v spodnjem delu navzdol zapognjene in ostro zaokrožene, večinoma krajše od zadka, vzdolžno grobo jamičaste. Noge so črne, pri samcih so zadnja stegenca močno odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do avgusta, večinoma na listih različnih listavcev, predvsem breze (Betula pendula). Samice pri odlaganju jajčec obrežejo dele lista, ki se zato lijakasto zvije. Vanj odložijo od 1 do 6 jajčec. Ličinke se nato hranijo z listom, ki že predhodno odpade z drevesa, nekje do jeseni, ko se zabubijo v tleh. Občasno se lahko namnoži in povzroča škodo v mladih brezovih nasadih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnomodri zavijač* (Deporaus mannerheimii) - drobni zavijač* (Caenorhinus pauxillus) - črni jabkoder* (Rhynchites aethiops).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti