Jabolkasta hrastova vejna šiškarica* (Biorhiza pallida)

  • Domov
  • Jabolkasta hrastova vejna šiškarica*

Družina: šiškarice (Cynipidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2-3.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: hrastovi gozdovi, mejice, manjši gozdiči, grmovna mesta, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pojavljajo se v dveh generacijah, spolni (krilate samice in samci) in nespolni - partenogenetski (samo nekrilate samice). Samice nespolne generacije so rumenkasto rjave, z močno nabreklim zadkom, brez kril, daljšimi nitastimi tipalnicami, ki so v spodnjem delu svetlejše, sicer so temne. Samci in samice spolne generacije imajo prosojna krila, ki imajo zelo malo žil, osrednje žile so okrepljene in temnejše ter dokaj dolge tipalnice, še posebej samčki.

 

Obnašanje in razvoj: samice nespolne (partenogenetske) generacije se razvijejo nekje v decembru iz rdečkastih, gomoljastih šišk, ki se razvijejo na hrastovih koreninah. Neoplojena jajčeca nato odložijo v hrastove popke na vršičkih vej iz katerih se počasi razvijajo ličinke. Te živijo v gomoljasto odebeljeni, sočni, rumenkasto in rdečkasto obarvani šiški (spominja na drobno jabolko), ki je 2 do 3 cm velika. Odrasli, spolno zreli osebki, se iz šišk pojavijo nekje v juliju in se takoj parijo. Oplojene samice nato zlezejo v prst v bližino hrastov, kamor odležejo jajčeca na hrastove korenine. Iz njih se nato razvije nova generacija nespolnih samic. Če se pojavlja v velikem številu, lahko povzroča škodo, pedvsem na mladih hrastih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kroglasta hrastova šiškarica* (Andricus kollari) - češnjasta hrastova šiškarica* (Cynips quercusfolii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti