Peresasta dolgonožka* (Dolichopus pennatus)

  • Domov
  • Peresasta dolgonožka*

Družina: dolgonoge muhe (Dolichopodidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-6 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: vlažna mesta, v bližini voda, močvirni predeli, obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: glava je dokaj široka, svetla, z velikimi, zelenordečimi očmi, ki so rahlo zbližane. Tipalnice so betičaste, črne, z daljšimi nitastimi izrastki (ariste). Oprsje je kovinsko bleščeče zeleno, s sivkastimi, pogosto neizrazitimi in zaprašenimi pasovi, poraslo z dolgimi, togimi ščetinami. Krila so prosojna, podolgasto jajčasta, s temnimi žilami. Zadek je podolgast, koničast (pri večini podobnih vrst je na koncu spodvihan, s kompleksnim spolnim aparatom), kovinsko zelen po zgornji strani, pepelasto sivkast po spodnji, ob robovih segmentov porasel z nekoliko daljšimi ščetinami, sicer kratkodlakav. Noge so vitke in zelo dolge (še posebej goleni in členki stopalc zadnjih nog), porasle s togimi ščetinami, rumenkaste, le stopalca (tarzi) so črna, stopalca srednjih nog so porasla s širokimi, črnimi, enostranskimi pernatimi krpicami.

 

Samica: podobna je samcu, le da je pri njej razmak med očmi večji, na stopalcih srednjih nog pa nima krpatih dlačic.

 

Posebnosti: odrasli se pojavljajo nekje od junija do avgusta, večinoma se prehranjujejo z uplenjenimi manjšimi žuželkami, kot so listne uši (Aphidoidea), skakači (Colembolla) in ličinke komarjev (Culicidae). Samci dvorijo samicam z razkazovanjem dolgih srednjih nog in poplesavanjem.  Ličinke živijo v vlažnih tleh, kjer se hranijo z drobnimi nevretenčarji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivonoga dolgonožka* (Dolichopus griseipennis) - puhastonoga dolgonožka* (Dolichopus plumipes) - navadna dolgonožka* (Dolichopus trivialis) - svetloroga dolgonožka* (Dolichopus ungulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti