Temnonoga črnokrilka* (Pelidnoptera nigripennis)

  • Domov
  • Temnonoga črnokrilka*

Družina: črnokrile muhe* (Phaeomyiidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: ponekod pogosto, sicer raztreseno

Življenjski prostor: vlažni logi, obrežna vegetacija, grmovna mesta, nižinski gozdovi z bujnejšo podrastjo

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: preoznavni so po zelo temnih krilih. Glava je precej široka, po zgornji strani ploska, rjavkasta, z močno razmaknjenimi, rdečimi očmi. Tipalnice so kratke, betičaste, rumenkaste, s tankimi nitastimi izrastki (ariste). Oprsje je podolgovato kvadratasto, rjavo, z vzdolžnimi temnejšimi pasovi, ob straneh poraslo z daljšimi, nazaj štrlečimi ščetinami, sicer golo. Ščitek (scutellum) je temnorjav, jezičast. Krila so temnorjava, skoraj črna, opnasta, dobro ožiljena. Zadek je rjav, nekoliko krajši od kril. Noge so dokaj dolge, stegenca so črnorjava, ostali segmenti - predvsem stopalca - so skoraj črni.

Rod Pelidnoptera tradicionalno obravnavajo znotraj družine močvirskih muh (Sciomyzidae).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do julija, v eni generaciji, največkrat se zadržujejo v nizki podrasti v vlažnejših okoljih. Ličinke zajedajo nekatere vrste železnih kačic (Diplopoda - Julidae), npr. vrste rodu Ommatoiulus. Oplojene samice odložijo jajčeca na svoje gostitelje spomladi in izležena ličinka prodre skozi mehko tkivo v telo železne kačico. Jeseni ličinka gostitelja ubije in prezimi v njem kot buba. Ponekod ji pravijo tudi "morilka stonog" (Millipede killer).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjavonoga črnokrilka* (Pelidnoptera fuscipennis) - svetla črnokrilka* (Pelidnoptera leptiformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti