Evropska rožičasta zidarka* (Ancistrocerus gazella)

  • Domov
  • Evropska rožičasta zidarka*

Družina: prave ose (Vespidae: Eumeninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: sončna in topla mesta, v bližini starih stavb, razgaljene površine, obronki mejic in travnikov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko, črno, z rumenimi lisami po glavi in oprsju ter ozkimi rumenimi pasovi na zadku. Glava je črna, oči so velike in prav tako črne, v sprednjem delu se nad nadustno ploščo (klipeus) nahaja drobna rumena lisa, sam klipeus je večinoma rumen, z osrednjo črno liso. Tipalnice so črne, tanko betičaste in ravne, bazalni členek je rumeno progast. Oprsje je krepko, črno, z okrepljeno rombasto ploščo, štrleče dlakavo, večinoma fino drobno jamičasto, na sprednjem delu z ostro, rumeno obrobo (stranska trna sta lahko široka in štrlita naprej), na ščitku sta večinoma po dve rumeni lisi. Pritrjevališče kril je rumeno, rahlo izbočeno, s črno piko. Krila so prosojno rjavkasta temna, ozka, osrednji celici sta nekoliko temnejši. Zadek je v sprednjem delu nekoliko zožen in proti koncu koničast, prvi segment (tergit) je široko rumeno pasast, večinoma s široko osrednjo črno liso (ta je neizrazito kvadratasta, z rahlo zaokroženim robom in je brez osrednje V-izjede), ostali segmenti so ozko rumeno obrobljeni. Drugi tergit (segment s spodnje strani) je od strani nekoliko pod kotom glede na rob 1. tergita in je kvečjemu rahlo konkaven. Noge so rumene, goleni imajo črne proge na notranji strani, stopalca so rdečkasta.

 

Samec: od samice se loči po tem, da imajo tipalnice 13 segmentov, zadnji členki tipalnic so spiralasto oz. kavljasto zviti. Frontalna plošča (klipeus) je pri dnu polkrožno izrobljen, sicer je rumen in tako širok kot je visok.

 

Rod ima številne vrste, ki so si med seboj izredno podobne in je zato njihovo prepoznavanje na terenu skoraj nemogoče. Za natančno določitev do vrste je potrebno pregledati spodnjo stran sternitov (spodnje segmentne plošče), njihovo obliko in obliko prečne gube!

 

Obnašanje in razvoj: samice so aktivne tudi v slabem vremenu. Gnezda si uredijo v votlih steblih, razpokah med opekami, rovih žuželk, ipd. Vsako gnezdo ima eno do največ štiri kamrice, ki jih med seboj pregradi. Vsako kamrico zapolni z omrtvičenim plenom - to so večinoma gosenice različnih metuljev - in vanjo izleže posamično jajčece. Že po 8. dneh so ličinke popolnoma razvite, zato se obdajo z rumenkastim kokonom in se zabubijo. Odrasle živali se izležejo nekje po enem mesecu. Samice imajo sicer želo, a z njim le redko pičijo. Samci žela nimajo. Vrsto pogosto parazitira zlata osica (Chrysis ignita).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pozidna rožičasta zidarka* (Ancistrocerus parietum) - črnoroga rožičasta zidarka* (Ancistrocerus nigricornis) - trolisa rožičasta zidarka* (Ancistrocerus trifasciatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti