Gorska velenoga grizlica* (Macrophya montana)

  • Domov
  • Gorska velenoga grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdiči in logi, obronki mejic, travniki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: srednje velika. Telo je bleščeče črno. Glava je črna, sprednji del (klipeus) je rumen, tipalnice so v celoti črne, srednje dolge in rahlo razširjene proti vrhu. Oprsje je ob straneh nekoliko grbasto dvignjeno, gladko, črno, v sprednjem delu z robnima rumenima lisama, ki sta med seboj ozko ločeni. Krila so rahlo potemnjena, s krepkimi žilami in temno, podolgasto pterostigmo (obarvano žilno okence). Zadek je široko podolgast, črn, prvi segment je rumen, na 5. in 6. segmentu sta večinoma po dva rumena, prekinjena pasovaa, konica je rumena. Noge so rumene, zadnje noge so mnogo večje od ostalih, če posebej obrtec (coxa) je krepak, črn, tudi stegenca so na konicah črne, goleni pa pri vrhu in s krepkim trnom na koncu, stopalca so črna.

 

Samec: od samice se loči po tem, da je skoraj v celoti črn, sprednji del glave je bledo rumenkast, tudi noge so bledorumenkaste, zadnje noge so črne, z belim pasom na vrhu goleni (na vrhu goleni sta dva trnata izrastka!), kratki členki stopalc so beli, le zadnji je črn. Zadek je črn, le bazalni del ima ozek, belkast ali bledorumenkast pas, na konici zadka je en par svetlih izrastkov (cerki).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do julija, večinoma letajo po socvetjih kobulnic (Apiaceae) in nebinovk (Asteraceae), kjer ližejo nektar in se hranijo s pelodom. Občasno uplenijo tudi manjše žuželke, posebej še listne uši (Aphididae). Ličinke (pagosenice) so rjavordečkast z rdečkastorjavo glavo. Hranijo se z listi in poganjki robid (Rubus spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bezgova velenoga grizlica* (Macrophya alboannulata) - baldrijanova velenoga grizlica* (Macrophya albicincta) - ligustrova listarica* (Tenthredo temula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti