Lisasta širokoprsna pokalica* (Prosternon tessellatum)

  • Domov
  • Lisasta širokoprsna pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Ctenicerinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: svetli listnati in mešani gozdovi, borovi sestoji, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, črnorjavo obarvani, porasli z zlatorumenimi dlakami. Glava je skrita pod oprsni ščit, navzdol obrnjena. Tipalnice (antene) so temne, drobno členaste, krajše od oprsja, osrednji in končni členki so široko trikotni, zato so tipalnice nekoliko žagaste. Oprsje (oprsni ščit) je široko zaokroženo do zvonasto, v srednjem delu najširše, v spodnjem delu na vsaki strani s široko trikotnim, ravnim trnom, zelo drobno in gosto jamičasto, poraslo z zlatorumenimi dlakami (lisasto). Ščitek (scutellum) je velik, kvadratast, ugreznjen. Pokrovke so široko podolgaste, enakomerno topo koničasto zožene, v srednjem delu rahlo razširjene in razločno ugreznjene z ostrim robom, vzdolžno drobno izžlebeno jamičaste, porasle z zlatorumenimi dlakami (skoraj vedno je viden osrednji obročast vzorec). Noge so rdečkaste, stegenca so večinoma črnikasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večinoma nekje od konca aprila do začetka avgusta. Najbolj aktivni so v maju in juniju, ko jih pogosto opazimo na paberkih iglavcev, grmovju in v nizki podrasti, tudi na gozdnih tleh. Ličinke živijo v lesu iglavcev (borovcev najraje) ter v humusu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zlatorumena širokoprsna pokalica* (Prosternon chrysocomum) - močvirska nazobčanotipalčna pokalica* (Actenicerus sjaelandicus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti