Sivorjavi valovitočrti pedic* - skupina (Scotopteryx luridata - incl. Sc. mucronata, S. ignorata)

  • Domov
  • Sivorjavi valovitočrti pedic* - skupina

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: obronki gozdov, mejice, grmovnata mesta, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v mirovanju plosko široko trikotno zvonasto razprta nad telesom, zunanji rob zgornjih kril je na sredi rahlo valovito usločen, spodnji rob kril je široko valovit, z zunanjo konico. Sprednja krila so po zgornji strani sivorjava, z dvema prečnima (rumeno)rjavima, svetlo obrobljenima črtama, ki tvorita osrednji pas (ta je pri nekaterih osebkih rjav), pogosto je še ena manjša, bazalna črta, na submarginalnem delu kril je na vsaki strani črna pika, pogosto iz konice kril izhaja rjava, kratka prečna črta, ki se nadaljuje v zelo neizrazito, nežno ostro valovito linijo (ni vedno vidna). Zadnja krila so rumenkasto- do rjavkasto siva, z ostrejšo submarginalno črto.

 

V ta kompleks sodijo tri, med seboj izredno podobne vrste, ki se med seboj zanesljivo ločijo le po genitalnih znakih!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do avgusta, pogosto se zadržujejo med grmovjem in v nizki podrasti. Gosenice so bledo sivorjave, gole, s krepkejšo bočno linijo ter redkimi bočnimi črnimi pikami. Hranijo se na grmičastih metuljnicah, kot so košeničice (Genista spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): močvirski praprotni pedic (Petrophora chlorosata) - vrbova zvonasta sovka* (Colobochyla salicalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti