Rumenonoga boksarica* (Platycheirus fulviventris)

  • Domov
  • Rumenonoga boksarica*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Bacchini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vlažni travniki, močvirni predeli, obrežna vegetacija, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitke trepetavke. Glava je v zgornjem delu temna, oči so svetlo obrobljene, rdeče, pri samcih se med seboj dotikajo, pri samicah so razmaknjene. Tipalnice so betičaste, črne. Oprsje je kovinsko bronasto bleščeče, kratkodlakavo. Ščitek (scutellum) je prav tako bleščeče bronast, jezičasto trikoten. Krila so prosojna, pterostigma je ozka, rumenkasta. Zadek je plosk, črn, s 3 do 4 rumenimi, široko kvadratastimi lisami, ki so med seboj razločno odmaknjene, le spodnje lise se pogosto med seboj zlijejo. Noge so rumenkaste ali oranžne, prvi členek zadnjih stopalc je črn in tudi nekoliko odebeljen (od tod ime roda!), tudi zadnja dva členka sta črna (večinoma je črn tudi zadnji členek srednjih stopalc).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh od junija do septembra. Pogosto posedajo po cvetovih, kjer ližejo nektar. Ličinke živijo na različnih zelnatih rastlinah, kjer se hranijo z ličinkami listnih uši (Aphididae), predvsem s slivovimi listnimi ušmi (Hyalopterus pruni). Najdemo jih v vlažnejših predelih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dimastokrila boksarica* (Platycheirus clypeatus) - šestlisa boksarica* (Platycheirus scutatus) - belonoga boksarica* (Platycheirus albimanus) - temna boksarica* (Platycheirus occultus) - črnoustka* (Melanostoma spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti