Toporepa železna kačica* (Cylindroiulus punctatus)

  • Domov
  • Toporepa železna kačica*

Družina: železne kačice (Julidae)

Red: julidi (Julida)

Razred: dvojnonoge (Diplopoda)

Velikost: 10-25 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: propadajaoča podrta drevesa v gozdovih, odmrlo listje na gozdnih tleh, pod različnim gradbenim in odpadnim materialom

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je v prerezu skoraj okroglo, "kačasto" podaljšano, sestavljeno iz obročkastih segmentov, bledorjavo z rahlo rožnatim pridihom, redkeje temnorjavo, bleščeče, golo. Segmenti (kolobarji) so temno pasasti s svetlejšim osrednjim delom, s prepoznavno bočno piko na vsaki strani (ta lahko manjka in je značilna tudi za mlajše osebke drugih rodov!). Na glavi je pogosto temnejša kvadratasta lisa, ki lahko manjka, tipalnice so kratke, drobno členaste. Prvi segment za glavo je sedlaste oblike, večinoma temno obrobljen. Oči so sestavljene. Končni segment ima na vrhu kratek, kijast in zaokrožen izrastek (telson).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se izogibajo svetlobe in živijo pod lubjem razpadajočih dreves, med propadajočim listjem in pod mahovi. Aktivni so ponoči, večji del leta. Hranijo se z razpadajočim rastlinskim drobirjem. V nevarnosti se spiralasto zvijejo in izločijo smrdljivo tekočino. Pri razmnoževanju samci odložijo spermalni paket, ki ga samice pobere in shrani v spolni odprtini.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): druge vrste iz rodov Cylindroiulus, npr. C. pyrenaicus, C. britannicus, C. caeruleocinctus, itd.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti