Bakrenozeleni talni krešič* (Harpalus (Harpalus) affinis)

  • Domov
  • Bakrenozeleni talni krešič*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: obdelovalne površine, makadamske poti, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samci so pogosto kovinsko zeleni, modri ali bakrenozeleni, medtem ko so samice motno črne. Glava je kvadratasta, oči so obstranske in nekoliko izbuljene. Tipalnice so nitaste, rumenordeče (proti vrhu so lahko nekoliko temnejše), od 3. členka naprej dlakave. Oprsje je široko, ob straneh rahlo usločeno in pogosto rjavokasto obrobljeno, v spodnjem delu ostro odsekano, nekoliko ožje od pokrovk. Te so podolgaste, v zgornjem delu ravne, v spodnji četrtini se naglo zožijo (pogosto so krajše od zadka), vzdolžno plitvo žlebaste, gole, le v obstranskih delih ščetinasto dlakave, konice pokrovk so zelo kratko trnate. Noge so večinoma rumenorjave, le stegenca so včasih temnejša, na sprednjih stegencih so v spodnjem delu trnati izrastki.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni podnevi in pogosto tekajo naokrog po razgaljenih tleh, kjer iščejo hrano. Plenijo manjše členonožce, hranijo pa se tudi s semeni. Ličinke se razvijajo od maja do junija, nato se za dober teden zabubijo. Prezimijo odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenogi talni krešič* (Harpalus rubripes) - slični raznoprsti krešič* (Anisodactylus poeciloides).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti