Vzporednojamičasti široki krešič* (Abax parallelus)

  • Domov
  • Vzporednojamičasti široki krešič*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-17 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, mejice, vrtovi, odpadni material, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej krepki, bleščeče črni hrošči s podolgastim telesom. Glava je črna, nekoliko ožja od oprsja, čeljusti so krepke in široke. Tipalnice so črne, ne presegajo oprsja, spodnji členki so kijasti, goli, zgornji členki so podolgasti in od 4. naprej na bazi ščetinasto dlakavi. Oprsje je kvadratasto, ob straneh ostrorobo, v spodnjem delu razločno zoženo (ožje od pokrovk) ter na vsaki strani z jamičasto, gladko udrtino, ki je predeljena v dva ozka dela, na spodnjem robu - v trnatem delu "ovratnika" - se tik ob robu nahaja 1 svetla ščetina. Pokrovke so podolgasto jajčaste, večinoma več kot 2-krat tako dolge kot je višina oprsja, proti koncu se enakomerno zožijo, na ramenskem delu (7. vmesni pas) ostrorobo izbočene in so enakomerno vzdolžno izbrazdane (brazde so rahlo dvignjene). Noge so črne, stegenca so kratka in krepka, srednje goleni so ob straneh kratko ščetinaste, členki stopalca sprednjih nog so - posebej pri samcih - povečani in jajčasti, črnorjavi.

Rod Abax je izjemno zahteven za prepoznavanje na terenu in zelo težaven za določevanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni plenilci, čez dan se zadržujejo skriti pod odmrlimi vejami, lubjem odmrlih dreves, pod kamni in v trohnečem listju. Če so ogroženi, lahko uščipnejo s čeljustmi. Plenijo manjše členonožce, deževnike in gole polže. Ličinke so črvaste oblike s krepko glavo in čeljustmi, živijo podobno kot odrasli in so prav tako plenilci manjših živali. Prezimijo kot odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki široki krešič (Abax paralellepipedus) - jajčasti široki krešič* (Abax ovalis) - veliki kopač* (Pterostichus niger) in drugi iz rodu kopač (Pterostichus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti