Črni ozkovratnik* (Limodromus assimilis / Platynus assimilis)

  • Domov
  • Črni ozkovratnik*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: razmeroma pogosto

Življenjski prostor: vlažni gozdovi in logi, mejice, parki, redkeje vrtovi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je motno črno, z vitko glavo in vitkim, srčasto oblikovanim oprsjem. Čeljusti so vitke, dolge in naprej usmerjene. Tipalnice so rdečerjave in segajo daleč za oprsje. Oprsje je grbasto dvignjeno, ob straneh široko ostrorobo, v sprednjem delu ob straneh trnato podaljšano, v spodnjem delu zoženo in ožje od pokrovk, v spodnjem delu sta obstranska kota osztra in rahlo navzven štrleča. Te imajo nekje do sredine ravne robove, nato se proti konicam naglo zožijo in listasto zaključijo, pogosto so krajše od zadka in so ostro vzdolžno izbrazdane. Noge so vitke, dolge, stegenca so večinoma črna, goleni in stopalca so rdeče- ali črnojava.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je aktivna spomladi in v zgodnjem poletju. Odrasli se čez dan skrivajo pod lubjem odmrlih dreves, v trhlih štorih, med trohnečim listjem ali v plitvih jamicah v zemlji. So aktivni nočni plenilci, hranijo se z različnimi žuželkami, deževniki ter polži. Ličinke živijo v tleh in med trohnečim materialom, kjer prav tako plenijo manjše živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): iztegnjeni ozkovratnik* (Limodromus longiventris) - rjavkasti srčastovrati krešič* (Platynus livens) - nekatere vrsto rodu robatoprsi krešič* (Agonum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti