Okrogrokrili pelinov zavijač* (Dichrorampha simpliciana)

  • Domov
  • Okrogrokrili pelinov zavijač*

Družina: listni zavijači (Tortricidae: Olethreutini)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-16 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, obronki mejic in logov, rastišča pelinov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v mirovanju strehasto zložena čez telo. Sprednja krila so sivorjava, fino drobno luskasta, s svetlo "sedlasto" osrednjo liso, ki je bolj ali manj jasno izražena, ob zgornjem robu so pogosto kovinsko temnomodre črte, ki so temno obrobljene (lahko tudi manjkajo), prepoznavne so tudi 3 do 4 črne pike na zunanjem robu kril, ki je pogosto plitvo zaokroženo izrobljen. Zadnja krila so sivorjava, v bazalnem delu nekoliko svetlejša. Tipalnice so nitaste, ob njih so naprej štrleče, dokaj velike pipalčice.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od julija do septembra, letajo predvsem v mraku, čez dan počivajo skriti v podrasti ali pod listi dreves. Gosenice so belkaste, drobne, z veliko rjavo glavo in rjavim oprsjem. Živijo v koreninah pelinov (Artemisia spp.), kjer se hranijo s koreninsko sredico.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ostrokrili zavijač* (Dichrorampha acuminatana) - zavijač (Dichrorampha agilana) - zavijač (Dichrorampha aeratana) - zavijač (Dichrorampha plumbana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti