Ščetinarica* (Linnaemya spp.)

  • Domov
  • Ščetinarica*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, mejice, obronki gozdov, gozdne čistine, vrtovi

Ogroženost vrste: vrste niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je svetla, s temno temensko liso, po vrhu porasla z ukrivljenimi ščetinami, lica imajo pri dnu toge ščetine, zadnji del glave je gosto belodlakav, oči so rdeče, dlakave, s serijo postocelarnih ščetinic. Tipalnice so široko betičaste, temne (pri nekaterih vrstah je na notranji strani 2. segmenta bradavičasta krpa), ariste (nitasti izrastki) so gole. Oprsje je sivkasto, s temnejšimi progami, poraslo s ščetinami (vsaj 3 intraalarne ščetine prisotne). Ščitek (scutellum) je večinoma rjav, polkrožen, porasel z apikalnimi ščetinami. Krila so prosojna, osrednja (mediana) žila se ne konča na robu in je rahlo podaljšana, rob kril je rahlo ščetinasto dlakav. Zadek je temen s svetlejšim poprhom ob straneh (bazalni del je pogosto rdečerjav), gosto porasel s togo štrlečimi, dokaj dolgimi črnimi ščetinami (3. in 4. segment imata po en ali dva para centralnih ščetin). Noge so večinoma temne, pri nekaterih vrstah so stegenca rumenkasta, pri drugih so goleni rdečerjave, gosto so porasle s togimi ščetinami, ki so povečini pomemben določevalni znak (predvsem dolžina in število apikalnih ščetin na sprednjih ali srednjih golenih).

Vrst je precej in so si med seboj vse podobne, zato jih je na terenu zelo težko razlikovati! Rod je zelo podoben drugim rodovom te družine, npr. Athrycia, Voria, Dexiosoma, Phryxe, itd.

 

Obnašanje in razvoj: vrste tega rodu parazitirajo gosenice nočnih metuljev, večinoma sovk (Noctuidae). Odrasli so aktivni nekje od konca pomladi do začetka jeseni, pogosto posedajo na listih in cvetovih, kjer ližejo nektar. Samice izlegajo oplojena jajčeca na gosenice. Ko se izležejo ličinke, se izžrejo v telo gostitelja, kjer se hranijo z notranjimi organi, dokler gostitelj ne propade, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): goseničarka (Athrycia impressa) - temna žerica* (Voria ruralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti