Trolisa koprivovka* (Liocoris tripustulatus)

  • Domov
  • Trolisa koprivovka*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: ruderalne površine, sestoji visokih steblik, koprivovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: dokaj variabilna, a skoraj vedno z rumenim do kremastim ščitkom (scutellum) in dvema rumenima lisama na konicah pokrovk. Glava je trikotna, drobna, rumenkasta s temnejšimi pikami, tipalnice so nitaste, dolgočlenaste, bazalni členek je svetlejši, ostali so temni. Oprsje je trapezasto trikotno, črno- do rumenorjavo, občasno z izrazitejšim osrednjim "gredljem", ki je pogosto rumen ali rjavkast. Pokrovke so temno- do rumenorjave, v osrednjem delu z rumenkastim, zabrisanim pasom, konice so pogosto kontrastno rumene ali rjavkaste. Krila so temna, prav tako zadek. Noge so vitke, rumenkaste s črnimi obročki in lisami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta. Njihova obarvanost variira glede na stadij in generacijo. Osebki, ki prezimijo, so navadno temnejši, s kontrastnejšimi lisami. Nekatere samice živijo še eno sezono po parjenju in so naslednje letu bol bledeješih barv. Ličinke (različni instarji) so sprva zelene, s svetlimi tipalnicami in gomai, ki so izrazito temno pasaste, pri nadaljnjih stadijih zelena obarvanost sčasoma preide v rjavo. Hranijo se z rastlinskimi sokovi kopriv (Urtica spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdeča krempljarka (Deraecoris ruber) - rumenočrta krempljarka* (Deraecoris flavilinea) - rjava travniška stenica* (Orthops basalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti