Gladka vratarica* (Cochlodina laminata)

  • Domov
  • Gladka vratarica*

Družina: zaklepnice (Clausiliidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 12-18 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni gozdovi, predvsem v vlažnih in senčnih mestih, kjer so podrta drevesa in stari štori

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: hišica je podolgasta, levosučna, bolj ali manj ravna in gladka (ni tako raskava zaradi prečnih rebričastih prog, ki so pri nekaterih drugih podobnih vrstah izrazitejše), temno- ali rdečerjava, nad ustjem se rahlo trebušasto odebeli, nato se proti vrhu enakomerno in hitro zoži, vrh je topo koničast. Ustje (odprtina v hišico) je jajčasto do hruškasto, svetlo obrobljeno, z dvema zobčastima lamelarnima izrastkoma (spominja na uhelj). Zavoji so široki in ji nekje od 9 do 11, prvi zavoj ima nad ustjem nekoliko izrazitejše rebričaste proge. Telo je temno- ali sivorjavo, vitko, s posebno strukturo za zapiranje hišice (klauzilij), ki je značilna za celotno družino.

 

Obnašanje in razvoj: pretežno gozdna vrsta, ki jo najdemo pod lubjem razpadajočih in odmrlih dreves, v štorih in odpadlem listju. Hrani se z algami, ki jih postrga s površine in razpadajočim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuvlejavljeno ime): mnoge druge vrste vrataric* npr. Cochlodina fimbriata - trebušasta zaklepnica (Macrogastra ventricosa) - dvozobi vratar* (Clausillia bidentata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti