Trebušasta zaklepnica* (Clausilia cruciata)

  • Domov
  • Trebušasta zaklepnica*

Družina: zaklepnice (Clausiliidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: bolj vlažni gozdovi, logi, skalovja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: hišica je podolgasto stožčasta, levosučna, bolj ali manj ravna, s številni prečnimi brazdastimi črtami (zato izrazito hrapava), sivo-, temno- ali rdečerjava, proti sredini se postopno trebušasto odebeli, nato se proti vrhu spet postopno zoži, vrh je topo koničast in rahlo upognjen v eno stran (pri zelo podobnem dvozobem vratarju* (C. bidentata) je hišica bolj podolgasta in manj trebušasta, daljša). Ustje (odprtina v hišico) je jajčasto do asimetrično hruškasto, svetlo obrobljeno, z dvema lamelarnima grebenoma (spominja na uhelj). Zavoji so široki in jih je nekje od 9 do 11. Telo je temno- ali sivorjavo, vitko, s posebno strukturo za zapiranje hišice (klauzilij), ki je značilna za celotno družino.

 

Obnašanje in razvoj: pretežno gozdna vrsta, ki jo v Sloveniji najdemo predvsem v hribovitih predelih, redkeje v nižinah. Odrasli se zadržujejo na skalovju, pod lubjem razpadajočih in odmrlih dreves, v štorih in pod mahom. Hrani se z algami, ki jih postrga s površine in razpadajočim rastlinskim materialom. Ponekod je ogrožena vrsta.

 

Podobne vrste (*neuvlejavljeno ime): dvozobi vratar* (Clausillia bidentata) - mrežastoprogi vratar* (Clausillia dubia) - rebrasti vratar* (Clausillia pumila).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti