Zlata lipovka (Tiliacea aurago)

  • Domov
  • Zlata lipovka

Družina: sovke (Noctuidae: Noctuinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 27-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: bukovi gozdovi, mešani gozdovi, logi, parki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila imajo v srednjem delu širok, (živo) zlatorumen, redkeje oranžnorjav pas, v katerem se nahaja ena ali dve obrobni (submarginalni) rjavi piki. Zgornji del sprednjih kril je škrlatnorjav z rumeno bazalno piko na vsani strani, spodnji del je široko škrlatnorjavo pasasto obroboljen, konice kril imajo trikotno rumeno liso (krila so lahko svetla ali kontrastno temnejša!). Zadnja krila so bledikavo rumenkasta, s srebrnkastorjavim odtenkom. Oprsje je krepko, zlatorumeno do živo oranžnorjavo.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni zvečer in ponoči, pojavljajo se pozno poleti in v jeseni, nekje od avgusta do oktobra. Gosenice so rjavkaste do sivkastorjave, posute z belimi pikami, gole, glava je krepka, oranžnorjava ali črna, prvi oprsni člen ima značilno oranžno sedlasto liso. Gosenice se hranijo s poganjki in listi listavcev, predvsem bukve (Fagus sylvatica), pa tudi z brezami (Betula spp.) in poljskim javorjem (Acer campestre).

 

Podobne vrste: rumena lipovka (Tiliacea citrago) - škrlatnoroba zlatica (Xanthia togata) - rumenkasta pecljarka (Gortyna flavago).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti