Rjavi lazar*- skupina (Arion fuscus agg., incl. A. subfuscus)

  • Domov
  • Rjavi lazar*- skupina

Družina: lazarji (Arionidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 5-7 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, parki, vlažne in senčne mejice, travniki in zelenice ob hišah, skladovnice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumenkasto, rjavkasto, oranžno ali sivkastorjavo, z različnimi kontrastnimi oblikami. Prepoznavna je vzdolžna bočna rjava linija, ki se na sedlu "usloči" nad dihalno odprtino, pogosto je še ena temna črta na hrbtnem delu telesa. Za ta rod je značilno, da na hrbtnem delu telesa (noge) ni grebena in da se dihalna odprtina nahaja v srednjem delu plašča (sedla). Trebušni del telesa je svetel, slina, ki jo izloča, je oranžnorumena. Tentakli so lahko svetli ali črnikasti.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je pretežno gozdna, pojavlja pa se tudi v drugih habitatih, tudi v bližini hiš, skladovnic in odlagališč. Odrasli so hermafroditi (obojespolniki), aktivni so večji del leta. V nevarnosti se ne usloči, kot ostale vrste lazarjev (Arion spp.), ampak se vpotegne. Hrani se z rastlinsko hrano in plodovi, nekaterimi glivami, občasno tudi z mrhovino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenoprogi lazar* (Arion fasciatus) - sivi lazar* (Arion circumscriptus) - vrtni lazar* (Arion hortensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti