Rdečevrati obrežničar* (Paederidus ruficollis / Paederus ruficollis)

  • Domov
  • Rdečevrati obrežničar*

Družina: kratkokrilci (Staphylinidae: Paederinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: peščene in prodnate brežine rek in stoječih voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki, črni hrošči z bleščeče modrim lesketom in svetlordečim oprsjem. Glava je naprej obrnjena, temna, s krepkimi čeljustmi, tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, predzadnji členki so največ 1.5-krat tako dolgi kot široki. Oprsje je jajčasto do skoraj okroglo, v prvi tretjini najširše, nato se močno zoži, razločno ločeno od glave in pokrovk. Te so zelo kratke, tako široke kot dolge, nekoliko bolj modre od zadka, fino drobno jamičaste in porasle s prileglimi, rumenkastimi dlakami. Zadek je vitek in dolg, na redko porasli s prileglimi, sveltimi dlakami, 6. členek je največji in zelo širok, končni členki se koničasto zožijo, večinoma jih držijo dvignjene uslečene navzgor. Noge so črne, dolge in vitke.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od junija do začetka oktobra. Navadno se zadržujejo na peščenih, redkeje prodnatih mestih ob rekah in večjih vodotokih ali stoječih vodah. Samci so precej teritorialni in se pogosto "razkazujejo" drugim samcem s tekanjem naokrog, dviganjem zadka in posedanjem po skalah. Vrsta se prehranjuje z drobnimi členonožci, občasno tudi z mrhovino.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki obrežničar* (Paederidus rubrothoracicus) - predstavniki rodu obrežnik* (Paederus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti