Rjavovrati ponirek (Podiceps grisegena)

  • Domov
  • Rjavovrati ponirek

Družina: ponirki (Podicipedidae)

Red: ponirki (Podicipediformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 40-43 cm

Razširjenost: zelo redko, zimski gost

Življenjski prostor: večje stoječe vode, gramoznice, akumulacijska jezera

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: rjavovrati oz. tudi sivogrli ponirek velja v Sloveniji za redkega gnezdilca. Tako po obarvanosti, kot po načinu življenja je zelo podoben čopastemu ponirku (Podiceps cristatus), a je mnogo bolj plašen. V regiji se občasno pojavlja kot zimski gost na večjih gramoznicah. Hrani se z manjšimi ribami in vodnimi živalmi, ki jih upleni s potapljanjem.

 

Odrasli: samec in samica se zelo težko ločita med seboj. V svatovskem perju ju prepoznamo po lisičjerjavem perju po vratu in prsih. Zgornji del glave je črn z manjšima obstranskima čopoma, lica so sivobela, podočesni del je bel. Kljun je koničast, dolg in raven, črnosiv z rumenim korenom (ta je dobro viden tudi v zimskem perju). Hrbet in peruti so sivorjave, letalna peresa imajo belo "zrcalo" in belo obramensko liso. Noge so olivnozelene, s širokimi plavalnimi krpami na prstih.

V zimskem času so odrasli mnogo bolj sivorjavi, vrat je spredaj belkast, v zadnjem delu sivkastorjav (brez rdečerjave obarvanosti), lica so po spodnji strani bela, po zgornji sivobela, kljun je izstopajoče rumen.

 

Gnezdenje in zarod: dvorjenje je podobno kot pri čopastem ponirku (Podiceps cristatus). Gnezdo je plavajoče na vodi in siga  zgradi iz trstičevja, rogozja in drugega rastlinskega materiala, nedaleč od obrežja. Letno ima po en zarod. Samica v povprečju znese 4-5 modrikasto belih jajc nekje v maju (lahko tudi v juliju). Skupaj s samcem jih vali nekje od 22 do 23 dni. Mladiči so begavci, po glavi so črno progasti, kljun je rumenkast in črno progast. Pogosto posedajo na hrbtih odraslih živali. Mladostni osebki ohranijo proge po licih in grlu, sicer so podobni odraslim osebkom v času zimskega perja, a z nekoliko bolj rdečkastorjavim vratom.

 

Oglašanje: rahlo vreščeč in večkraten "keek" (nekoliko spominja na oglašanje čaplje). Mladiči imajo piskajoč glas.

 

Podobne vrste: čopasti ponirek (Podiceps cristatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti