Kozica (Gallinago gallinago)


Družina: kljunači (Scolopacidae)

Red: pobrežniki (Charadriiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 25-27 cm, 44-47 cm (razpon kril)

Razširjenost: redko do raztreseno, v preletu

Življenjski prostor: pojavlja se ob vodnih kanalih, na močvirnih mestih, poplavljenih njivah, obrežjih mrtvic

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta na gnezdiščih



Prepoznavanje

Splošno: kozica je dokaj plašna ptica in zaradi varovalno obarvanega perja dobro skrita očem. Večinoma jo opazimo šele, ko jo splašimo in poleti v zrak z značilnim cik-cakastim letom. Pogostejša je v severnejših delih Evrope, kjer živi in gnezdi predvsem v tundrskih in barjanskih predelih, v Sloveniji je zelo redka gnezdilka Ljubljanskega barja ter raztresenih delov SV Slovenije. Hrani se z majhnimi nevretenčarji, ki jih s pomočjo senzibilnega kljuna polovi v tleh.

 

Odrasli osebki: perje je rjavo z marmornatim in progastim vzorcem. Na temnorjavi glavi ima svetlo temensko progo ter temno čezočesno progo, ki jo obrobljata svetli progi (nadočesna proga je izrazitejša in daljša). Kljun je zelo dolg (skoraj za polovico dolžine telesa), raven ko je zložen (sicer je konica zgornjega dela rahlo ukrivljena navzgor), umazano rumen, na drugi polovici temen in v sredini zelo rahlo zožen. Po prsih in bokih je marmoriasto progasta, trebuh je bel. Po hrbtu in vzdolž kril potekajo slamnato rumene do belkaste široke proge. Peruti so svetlo-temno marmorirane. Rep je kratek, peresa so lisičjerjava in prečno temno progasta, belo obrobljena, sredinska peresa so koničasto podaljšana. Noge so olivno rumene.

 

Gnezdenje in zarod: v času parjenja samci okrog mraka letajo visoko v zrak in se nato v krogih strmo spuščajo proti tlom, pri čemer z repnimi peresi proizvajajo močan, vibrirajoč zvok. Gnezdo si uredi skrito na tleh na zamočvirjenih predelih, večinoma med šašjem ali ločjem. Samica znese 4 umazano rumena, pegasta jajca, ki jih vali nekje od 18 do 21 dni. Mladiči so begavci, rdečerjavo-rumeno-črno obarvani in dobro zamaskirani pred plenilci. Zanje skrbita oba starša, poletijo nekje po dveh do treh tednih.

 

Oglašanje: oglašanje je postopno, kokodakanju podobno piskajoče "kek-kek". Predvsem ko zleti, se oglasi kričeče in glasno "scape".

 

Podobne vrste: čoketa (Gallinago media) - sloka (Scolopax rusticola) - puklež (Lymnocryptes minimus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti