Mreževka* (Hydropsyche spp.)


Družina: mreževke* (Hydropsychidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: cca. 8-15 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: obrežja voda, poplavni logi, ob rekah, močvirni predeli

Ogroženost vrste: nekatere vrste so ogrožene

Varstveni status vrste: različno



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so rjavkasta s svetlim, mrežastim vzorcem, ki se lahko znotraj vrste močno spreminja, zadnja krila so večinoma prosojna, brez izrazitejšega vzorca. Osrednje žile se proti konicam kril vilasto razcepijo. Glava je drobna, rjavkasta, oči so velike in temne. Tipalnice so dolge (večinoma daljše od telesa), nitaste, svetle. Noge so vitke, večinoma rumenkasto rjave, srednje in zadnje goleni imajo večinoma dva stranska trnata izrastka.

Vrste se dajo med seboj zanesljivo določiti le po pregledu spolnega aparata!

 

Ličinka: precej velika, oprsne (torakalne) plošče so okrepljene (sklerotizirane), glava je velika, krepka, s kratkim ustnim aparatom. Zadek je belkast ali rjavkast, na segmentih so bočno nameščeni šopasto razvejani škržni izrastki, končni segment se razcepi v dva paličasta izrastka, ki imata na vrhu venec ščetin in imata en kaveljček.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so večinoma aktivni od konca pomladi do začetka jeseni, pogosto posedajo na obrežni vegetaciji. Ličinke ne živijo v tulcih ampak si "spletejo" lijasto mrežo v katero lovijo drobir s katerim se prehranjujejo, občasno lahko uplenijo tudi manjše vodne nevretenčarje.

 

Vrste (*neuveljavljeno ime): v regiji se verjetno pojavljajo H. siltalai, H. instabilis, H. pellucidula, H. modesta.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti