Pravi pujskov najezdnik* (Amblyjoppa proteus)

  • Domov
  • Pravi pujskov najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 20-25 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, mejice, obronki gozdov, čistine, obrežja voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: vitka, črno obarvana s temnimi krili. Glava je črna, v zadnjem delu konkavna, oči so temne, pogosto belo obrobljene. Tipalnice so nitaste, v prvi tretjini belo pasaste, bazalni členek je največji in kijast, 2. členek je vsaj 2-krat daljši kot je širok. Oprsje je ob straneh rahlo robato, sicer gladko in skoraj nebleščeče, črno. Ščitek (scutellum) je topo trikoten do jezičast, bel. Krila so nekoliko temna, pterostigma (temno žilno okence) je ozko eliptična, rjavkasta. Zadek je vitek, v celoti črn, v ospredju in na koncu zožen, brez izrazitega ovipozitorja (leglica). Noge so črne, srednje in zadnje goleni imajo po dva apikalna trnata izrastka.

 

Samec: podoben je samici, le da ima črne tipalnice, pogosto je sprednji del glave večji del bel, noge so belo pasaste ali pa so goleni in tarzalni členki v celoti beli.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od junija do začetka septembra, večinoma se spreletavajo v nizki gozdni podrasti, kjer lovijo manjše leteče žuželke, hranijo pa se tudi z nektarjem. Samice odlagajo jajčeca na gosenice srednjega vinskega veščeca (Deilephila elpenor). Ko se ličinke izležejo, se zažrejo v telo gosenice, kjer jo počasi razžirajo od znotraj, dokler le-ta ne pogine, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mnoge vrste te družine, npr. Coelichneumon sinister - nekatere vrste listaric (Tenthredinidae) iz rodu Macrophya.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti