Rumenočrti kavljastorepi najezdnik* (Apechthis quadridentata / Pimpla quadridentata)

  • Domov
  • Rumenočrti kavljastorepi najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Pimplinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-15 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: logi, svetli gozdovi, mejice, gozdni robovi, grmovna območja, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko in podolgovato, črno s prepoznavnimi rumenimi črtami po oprsju. Glava je črna, oči prav tako, pogosto so ozko rumeno obrobljene. Tipalnice so nitaste, bazalni členek je povečan, črn, ostali (23) so manjši, večinoma rumenkasto do oranžnorumeni. Oprsje je bleščeče črno, nekoliko izbočeno, navadno s po dvema vzdolžnima, zlatorumenima črtama (lahko tudi manjkata), ščitek (scutellum) je prav tako rumen. Krila so prosojna, izrazito ožiljena, še posebej kostalni del, pterostigma je ozka in dvobarvna, črna s kremasto belim prednjim delom. Zadek je ozek in dolg, črn, na koncu s togo leglico (ovipozitor), ki je daljša od zadnje goleni in je navzdol ukrivljena (zelo podoben rod Pimpla ima ravno leglico). Noge so oranžno rumene, večinoma enovito obarvane, včasih je zadnja golen temno pasasta (včasih z belim pasom pri vrhu), zadnja stopalca so navadno temnejša.

 

Samec: podoben je samici, le da ima večinoma skoraj vedno rumeno obrobljene oči, tudi sprednji del glave je navadno rumenkast s črnimi lisami. Zadek je topo koničast, kratkodlakav, brez leglice.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do oktobra, večinoma se zadržujejo v nizki podrasti in med grmovjem, kjer lovijo manjše leteče žuželke. Vrsta je, tako kot ostali predstavniki te družine, parazitoid. Samice namreč odlagajo oplojena jajčeca v gosenice različnih vrst metuljev, v katerih se nato razvija ličinka. Ko izžre gostiteljsko gosenico, se zabubi in prezimi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečkasti kavljastorepi najezdnik* (Apechthis rufata) - navadni kavljastorepi najezdnik* (Apechthis compunctor) - črnonogi kavljastorepi najezdnik* (Apechthis capulifera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti