Marogasta cvetnica* (Anthomyia procellaris)

  • Domov
  • Marogasta cvetnica*

Družina: cvetne muhe (Anthomyiidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: mešani gozdovi, gozdni robovi, svetli logi in mejice, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je "pisano", sivobelo s črnimi lisami po oprsju in progami na zadku. Glava je svetla, oči so velike, rdeče (pri samcih so zbližane, pri samicah odmaknjene), tipalnice so temne, betičaste. Oprsje je sivkastobelo, poraslo s togimi ščetinami, na sprednjem delu se nahajata dve črni progi, na osrednjem delu je velika črna lisa ob kateri sta na vsaki strani še po ena lisa (stranske lise se na bočni strani iztezajo vse do baze kril). Ščitek je trikotno jezičast, črn z belo konico. Krila so prosojna, tako dolga kot zadek. Ta je sivkastobel, črno progast (proge niso sklenjene in so ozke), porasel s ščetinami. Noge so temne, srednje goleni imajo po tri apikalne ščetine in po eno lateralno ščetino na vsaki strani, zadnje goleni imajo manj kot 8 anterodorzalnih ščetin.

Vrste tega rodu so med seboj težko določljive, za natančno določitev je potrebno pregledati spolni aparat!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od pomladi do zgodnje jeseni. Pogosto posedajo po listih in cvetovih, kjer se sončijo ali ližejo nektar. Ličinke verjetno živijo v gnezdih ptic, kjer se hranijo z iztrebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetla cvetnica* (Anthomyia pluvialis) - resastonoga cvetnica* (Anthomyia imbrida) - peterolisa cvetnica* (Anthomyia quinquemaculata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti