Dvopiki centurij* (Sargus bipunctatus)

  • Domov
  • Dvopiki centurij*

Družina: bojevniške muhe (Stratiomyidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: odprti in gozdnati habitati, tudi v bližini hiš in na travnikih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: precej vitek, kovinsko bleščeč. Glava je temna, v sprednjem delu z dvema belima pikama na bazi tipalnic, oči so rdečkastozelene, zbližane, tipalnice so betičaste. Oprsje je kovinsko zeleno, gladko, z ostrim belim robom ob straneh. Ščitek (scutellum) nima trnatih izrastkov. Krila so ozka, rahlo rumenkasta z mavričastim leskom, krepko ožiljena. Zadek je nekoliko sploščen, enotno kovinsko črnozelen do modrozelen, tako dolg ali krajši od kril. Noge so rumenkaste, le stopalca so temnejša, na zadnjih golenih je v spodnjem delu temna črta.

 

Samica: podobna samcu, le da je nekoliko bolj široka, oči so nekoliko bolj odmaknjene med seboj, bazalni del zadka je rdeč, zato je ta izrazito dvobarven in je na koncu koničasto podaljšan.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh, ko posedajo na listih ali cvetovih. Hranijo se z nektarjem in pelodom, pojavljajo se od julija vse do začetka novembra. Ličinke živijo v iztrebkih večjih sesalcev in v razpadajočem listju, kjer se hranijo z organskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonogi centurij* (Sargus flavipes) - temni centurij* (Sargus cuprarius) - bleščeči centurij* (Sargus iridatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti