Navadni iztrebkar* (Aphodius (Melinopterus) prodromus)

  • Domov
  • Navadni iztrebkar*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / iztrebkarji (Aphodiidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: razmeroma pogosto

Življenjski prostor: različni habitati, v bližini govedi, pašniki, gozdni robovi in čistine, v bližini hlevov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: drobni, valjasti hrošči. Naglavni ščit sega nad ustne dele, je široko polkrožen, neizrobljen, bleščeče črn, na sprednjem delu raven. Tipalnice so rjavkaste, sestavljene iz 9. členov, zadnji trije so pahljačasti (povečani pri samcih). Oprsje je široko žčitasto, manj kot za 1/2 veliko kot pokrovke, bleščeče črno in rumenkasto obrobljeno, drobno jamičasto,  v sprednjem delu ob straneh rahlo koničasto. Ščitek (scutellum) je trikoten, temen. Pokrovke so podolgaste, vzdolžno plitvo jamičasto izbrazdane (8. stranska linija je na bazi krajša od 7.), kratko dlakave, temnorjave, večinoma z razcepljeno svetlo linijo, ki sega do osrednjega šiva in se ob njem nato v spodnjem delu spet razcepi (razpotegnjen X vzorec). Noge so rumenkastorjave, sprednje goleni so rahlo lopatičaste in s tremi trnatimi izrastki, zadnje goleni imajo po zunanji strani dva stranska šopasta trna, na spodnjem delu so razširjene in ostro nazobčane, z dvema dolgima, apikalnima trnoma.

Skupina Aphodius je zelo številna in med seboj podobna, zato je določanje do vrste na terenu skoraj nemogoče!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pogosto zadržujejo na iztrebkih in na mrhovini. Letno se pojavljata dve generaciji, prezimijo odrasli. Ličinke živijo v iztrebkih (govnu) večjih sesalcev, predvsem govedi in konjev.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): umazani iztrebkar* (Aphodius conspuctus) - temnolisi iztrebkar* (Aphodius sticticus) - puhasti iztrebkar* (Aphodius pubescens) - iztrebkar* (Aphodius obliteratus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti