Mali zmrzlikar (Operophtera brumata)

  • Domov
  • Mali zmrzlikar

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 22-28 mm (razpon kril, samec)

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni gozdovi, parki, mejice, obronki gozdov, gozdiči

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: sprednja krila so sivorjava do temnorjava (včasih zelo temna), večinoma z dobro vidnimi žilami, ki so temnejše in prečnimi, valovito nazobčanimi črtami, včasih tudi z osrednjim temnejšim prečnim pasom. Konice kril so topo zaokrožene. V mirovanju so krila plosko trikotno zložena, lahko jih tudi dvigne (v taki drži spominja po obrisu na okarčke (Coenonympha spp.)). Zadnja krila so umazano bela do rahlo sivkasta, večinoma z dvema prečnima, valovito nazobčanima črtama, ki obrobljata svetlejši pas (ta se neizrazito nadaljuje iz prednjih kril). Tipalnice so nitaste, svetle. Noge so svetle in temno pasaste.

Samci se od zelo podobnega bukovega zmrzlikarja (Operophtera fagata) skorajda ne ločijo, potrebno je pregledati spolni aparat!

 

Samica: zadek je močno povečan, sivorjav, ob robovih s krožnimi lisami. Krila so močno reducirana (brahipterna) in mnogo manjša od zadka, nagubana in z resasto nacefranim robom, sivkasta ali sivorjava, s prečnim, temnim pasom.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni pozno jeseni in v zimskem času, ko se tudi parijo. Temperaturo so sposobni vzdrževati z lastnim telesom, pri čemer pogosto tresejo s krili. Gosenice se izležejo spomladi in so rumenkasto- do modrikasto zelene, s svetlimi bočnimi pasovi, gole in z zelenkasto glavo, vzdolž hrbta pogosto poteka temnozelena linija. Hranijo se z listi različnih listavcev (gosenice bukovega zmrzlikarja najpogosteje najdemo na bukvi (Fagus sylvatica) in beli brezi (Betula pendula)). V Severni Ameriki je vrsta invazivna.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bukov zmrzlikar (Operophtera fagata) - novembrski zmrzlikar (Epirrita dilutata) - zgodnji mnogočrti pedic* (Colostygia multistrigaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti