Črnonoga kraguljevka* (Dioctria atricapilla)

  • Domov
  • Črnonoga kraguljevka*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni travniki, gozdni robovi, grmovna mesta, svetli logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej temni in dokaj veliki, črno-modro bleščeči, s prepoznavno svetlo, zavito bočno linijo na oprsju. Glava je po zgornji strani temna, pri samicah je v sprednjem delu porasla z zlatimi dlakami, pri samcih s temnorjavimi, frontalne ščetine so omejene na spodnji del glave. Samci imajo večinoma črnomodre oči, samice črnozelene. Tipalnice so temne, ozko betičaste, daljše od širine oči. Oprsje je krepko, nebleščeče temno, s sivorjavimi osrednjimi pasovi, bočna linija (obrobni del pleure) je kremasta, razločna, sklenjena in se konča ob srednjem obrtcu (coxa). Krila so temna, pri samcih črni vijoličasto bleščeča, haltere (reducirana krila) so rumenkaste in štrlijo vstran. Zadek je v celoti črn, le segmenti so ozko svetlo obrobljeni (zato je videti pasast), spodnja stran je rdečkasta. Noge so krepke, predvsem stegenca, v celoti črne, kvečjemu kolenski deli so svetlejši ali pa so stopalca rahlo svetlejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni v sončnih dneh od maja do julija oz. avgusta. Plenijo manjše leteče žuželke, ki jih samci včasih prinašajo kot "paritveno" darilo samicam. Samci dvorijo samicam z neke vrste plesom in če samica ni pripravljena na parjenje, odleti vstran ali pa to pokaže s prhutanjem kril. Ličinke verjetno živijo v tleh in razpadajočem rastlinskem materialu ali pa v iztrebkih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bleščečečrna kraguljevka* (Dioctria harcyniae) - dolgotipalčna kraguljevka* (Dioctria longicornis) - rumenopasasta kraguljevka* (Dioctria bicincta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti