Daviesova opnarka (Colletes daviesanus)

  • Domov
  • Daviesova opnarka

Družina: opnarke (Colletidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: sončna in peščena mesta, suha travišča, obrobja grmišč in mejic, tudi ob starejših hišah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica (matica): glava je temna, široka, porasla z rumenorjavimi dlakami, nadustna plošča (klipeus) je črna, le malo porasla z dlakami, oči so črne. Tipalnice so temne, drobnočlenaste. Oprsje je narobe trikotno, temno, poraslo z rumenorjavimi dlakami, ki so gostejše ob straneh. Krila so prosojna, z ozko, rumenorjavo pterostigmo. Zadek je dokaj dolg in vitek, črn, prepoznavno svetlo pasast (pasovi dlak so jasni, kontrastni in skoraj tako široki kot goli del segmenta). Noge so temne, porasle z rumenkastimi dlakami, zadnje goleni brez izrazitega koša.

Rod Colletes je izjemni težaven za prepoznavanje na terenu! Dober podatek je rastlina, na kateri opazujemo osebek.

 

Samec: podoben je samici, le da je v sprednjem delu glave bolj gosto porasel z belimi dlakami in je nekoliko manjši in vitkejši.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do septembra, pogosto v sončnih in vročih dneh. Samice nabirajo nektar (redkeje pelod) predvsem na različnih nebinovkah (Asteraceae), s katerim zapolnijo posamična gnezda. Gnezdo je izkopan rov v rahlo nagnjena ali skoraj navpična peščena tla, pogosto pa si gnezdo naredi med opekami in v zidovih.

 

Podobne vrste: bršljanova opnarka (Colletes hederae) - opnarka (Colletes fodiens) - vresina opnarka (Colletes succinctus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti