Močvirski pisanček (Melitaea diamina)

  • Domov
  • Močvirski pisanček

Družina: pisančki (Nymphalidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 33-38 mm (razpon kril)

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: vlažni in močvirni travniki, visoka steblikovja, vlažna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je verjetno močno ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zgornja stran kril je temnorjava z oranžnimi do oranžnorumenimi lisami, ki so lahko na sprednjih krilih gosto ali redko razporejene (zato so včasih zelo temno obarvane), na zadnjih krilih so večinoma v dveh ali treh redeh in so dokaj drobne. Spodnja stran kril je posejana z rumenimi, oranžnimi in belimi lisami (te so v bazalnem, osrednjem in submarginalnem pasu), brez črnih pik v bazalnem delu. Submarginalni pas ima do pet polmesečasto zvonastih rumenorjavih celic, ki so zelo temno obrobljene in imajo ponavadi črno piko. Marginalni (obrobni) pas je vedno rumen ali oranžen. Krila so po zunanjem robu porasla s kontrastnimi črnimi in belimi resicami.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na bolj vlažne in zamočvirjene predele. Odrasli letajo od maja do julija (lahko tudi do septembra) v eni generaciji. Gosenice so črne, gosto posejane z belimi pikami, v pasovih se nahajajo oranžne, koničasto štrleče bradavice. Hranijo se na listih in poganjkih zdravilne špajke (Valeriana officinalis), dvodomne špajke (Valeriana dioica), brestovolistnega oslada (Filipendula ulmaria) in nekaterih drugih trajnic. Vrsta marsikje nazaduje zaradi izginjanja habitatovi n postaja močno ogrožena.

 

Podobne vrste: temni pisanček (Melitaea britomartis) - navadni pisanček (Melitaea athalia) - jetičnikov pisanček (Melitaea aurelia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti