Voščenkar* (Malthodes spp.)


Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdne čistine in obronki, grmovna mesta, robovi travnikov, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrste verjetno niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po precej skrajšanih pokrovkah, ki jih krila močno presegajo in po dveh rumenih lisah na konicah pokrovk. Glava je drobna, temna, gladka, tipalnice so vitke, dolgočlenaste, temne, segajo nekje čez sredino telesa. Oprsje je ozko kvadratasto, gladko, temno, večinoma oranžno obrobljeno in z osrednjo risbo. Pokrovke so ozko podolgaste z vzporednimi robovi, umazano-, olivno- ali sivorjave, večinoma gladke. Noge so vitke, temne.

Znanih je zelo veliko, med seboj skoraj identičnih vrst, pri katerih se samci zelo dobro ločijo po strukturah na zadnjem segmentu zadka, kar je vidno s spodnje strani ob pregledu z lupo! Pri nas sta verjetno pogostejši vrsti obrobljeni voščenkar* (Malthodes marginatus) in najmanjši voščenkar* (M. minimus).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večinoma od maja do avgusta, pogosteje v sončnem vremenu. Plenijo manjše žuželke, najpogosteje manjše dvokrilce (Diptera). Ličinke živijo na tleh ali po rastlinju, kjer lovijo manjše žuželke in njihove ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrste iz rodu Malthinus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti