Dvolisi rani priščnjak (Apalus bimaculatus)

  • Domov
  • Dvolisi rani priščnjak

Družina: priščnjaki (Meloidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli logi, topli gozdni robovi, peščena mesta, opuščene njive

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben?



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni po slamnatorumenih pokrovkah, ki imajo pri koncu en par ovalnih črnih lis (te so pri samcih običajno večje kot pri samicah). Glava je črna, drobno jamičasta, rahlo trikotna, porasla s črnimi dlakami. Tipalnice so črne, dokaj dolge (zato hrošči na hitro spominjajo na kozličke), členki so skoraj enako dolgi, bazalni členek je gosto štrleče dlakav. Oprsje je ozko kvadratasto, črno, grobo drobno jamičasti, večinoma poraslo s črnimi dlakami, mnogo ožje od pokrovk. Pokrovke so podolgaste, nežne, v sprednjem delu s trikotnim, rahlo temnejšim delom, z razmaknjenim šivom v spodnjem delu (ta je pri samicah bolj očiten). Zadek je pri samicah rumenorjav s črnimi progami, napihnjen zaradi jajčec. Noge so črne, kratkodlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavijo že zelo zgodaj v letu, včasih že v začetku marca ali celo ob koncu februarja, če so topli in sončni dnevi. Vrsta je vezana na peščena mesta. Samice oddajajo močne feromone, ki privabijo po več samcev k parjenju. Samice po parjenju večinoma poginejo, ličinke se izvalijo iz jajčec v njenem telesu. Le-te so parazitoidne in živijo v zarodnih kamricah nekaterih vrst čebel samotark (Colletidae, Anthophoridae). Vrsta je zelo strupena!

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): postavni rani priščnjak* (Apalus spectabilis) - rdečkasti rani priščnjak* (Apalus bipunctatus) - štiripikasti priščnjak (Mylabris quadripunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti