Dvomljiva točkasta punktelija (Punctelia subrudecta)

  • Domov
  • Dvomljiva točkasta punktelija

Družina: parmelijevke (Parmeliaceae)

Red: Lecanorales

Razred: Lecanoromycetes - Ascomycota

Velikost: 3-6 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: na drevesih v gozdovih, logih, mejicah, parkih in sadovnjakih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: listasta steljka se plosko razrašča po površini in je rozetasta ali amorfna, nepravilno razrasla in deljena v široke, zaokrožene, 5 do 10 mm velike krpe, tiste ob zunanji strani se pogosto privzdignejo in so včasih rjavkasto obrobljene. Zgornja površina steljke je bledo siva do modrikasto siva (v mokrem stanju postane živo zelene barve), naravna, rahlo jamičasta, posejana s točkastimi pseudoficelami. Iz teh se pogosto razvijejo soraliji, kar daje rahlo kosmičast videz, večinoma so razporejeni v sredini steljke, redkeje na periferiji krp. Apoteciji se zelo redko razvijejo, so do 5 mm široki, kratkopecljati, pojavijo se na površini krp, imajo rdeče rjav, vbočen disk, rob je nazobčan, raven ali gosto posut s sorediji. Steljka je na spodnji strani svetla, belkasta ali rjavkasta, običajno ima ob robu pas brez rizin.

 

Reakcije z reagenti: površina steljke je K+ rumena, sredica je C+ rdeča, K-, KC+ rdeča, Pd-.

 

Posebnosti: vrsta je dokaj pogosta in se predvsem pojavlja na deblih različnih listavcev, redkeje na podrtem lesu in na skalovju z mahovi. Razmeroma netoleranten na onesnaženje z SO2.

 

Podobne vrste: Borerova točkasta punktelija (Punctelia borreri) - Jeckerjeva točkasta punktelija (Punctelia jeckeri) - nagubana parmelija (Flavoparmelia caperata) - širokokrpa parmotrema (Parmotrema perlatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti