Kipeči žuljevec (Physcia adscendens)

  • Domov
  • Kipeči žuljevec

Družina: žuljevci (Physciaceae)

Red: Caliciales

Razred: Lecanoromycetes - Ascomycota

Velikost: 2-5 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi, parki, sadovnjaki, predvsem na listnavcih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: steljka je listasta, neenakomerno krpata, večinoma rozetasta ali okrogla, pogosto prepletena z ostalimi steljkami, vsaj v osrednjem delu prirasla na podlago. Krpe so po zgornji strani sivkasto bele, brez poprha, na vrhu so pogosto privzdignjene, do 1 mm široke, z do 2 mm dolgimi robnimimi ciljamimi, ki so na konicah pogosto temnejše. Spodnja stran steljke je belkasta, z redkimi, belimi rizinami, ki imajo pogosto rjave konice. Soraliji se razvijejo na koncu, čeladasto oblikovanih delov krp. Starejši deli steljke so pogosto belo pikasti, včasih imajo tudi dodatne, vulkanom podobne soralije na gornji površini krp. Apoteciji običajno niso prisotni.

 

Reakcije z reagenti: površina steljke je C-, K+ rumena, KC-, Pd+ rumena. Sredica je C-, K-. KC-, Pd-.

 

Posebnosti: vrsto zlahka prepoznamo po značilnih cilijah (nitastih izrastkih na koncu krp), ki spominjajo na rizine. Pogosto porašča veje listavcev s hrapavo skorjo, občasno tudi večje skale. Vrsta je nitrofilna (dušikoljubna).

 

Podobne vrste: nežni žuljevec (Physcia tenella) - vitki žuljevec (Physcia leptalea) - sivi kodravček (Anaptychia ciliaris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti