Scopolijev ali repasti plošček (Trogulus nepaeformis)

  • Domov
  • Scopolijev ali repasti plošček

Družina: ploski matije (Trogulidae)

Red: suhe južine (Opiliones)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: listna stelja v svetlih gozdovih, logih, mejicah, ipd.

Ogroženost vrste: vrsta je verjetno močno ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je hrbtno-trebušno sploščeno, meja med glavoprsjem (prosoma) in zadkom (opistosoma) je nejasna. Glavoprsje z zgornje strani prekriva dvodelna, listasta kapuca, ki je prečno povezana s ščetinami, na bazi katere se nahajajo drobne, zbližane oči. Helicere so "skrite" pod kapuco s spodnje strani. Zadkov ščit je podolgasto kapljičast, hrapav, sivorjav, večinoma z rahlim, osrednjim grebenom, pogosto prekrit z drobnim materialom (drobci zemlje in zrnca peska). Noge so krepkejše in krajše kot pri ostalih suhih južinah, bolj spominjajo na noge pajkov. Prvi par nog uporabljajo kot "antene", drugi par nog je mnogo daljši in enako dolg kot zadnji par nog. Členki stopalc so temni.

 

Obnašanje in razvoj: živijo precej skrito in se zadržujejo v stelji, le redko priplezejo na plano. Večinoma so nočno aktivni. Hranijo se s polži, jajčeca pogosto odlagajo v izpraznjene polžje hišice.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): trogredljasti plošček* (Trogulus tricarinatus) - vzhodni plošček* (Trogulus tingiformis) - širokooki plošček* (Trogulus closanicus) - ploski matija* (Anelasmocephalus cambridgei).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti