Poljska čebela pohajkovalka* (Nomada goodeniana)

  • Domov
  • Poljska čebela pohajkovalka*

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli logi, obronki travnikov, peščena in sončna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo spominjajo na nekatere prave ose (Vespidae). Telo je vitko, črno, pokrito s svetlimi dlakami po glavi in ob straneh oprsja, zadek ima prečne rumene pasove. Glava je črna, oči so sorazmerno velike, v sprednjem spodnjem delu rumeno obrobljene. Tipalnice so oranžne, pri samcih so v sprednjem delu po zgornji strani črne. Oprsje je drobno bradavičasto, v zadnjem delu dlakavo, ob robu in na bazi kril posejano z rumenimi bradavičastimi lisami, v osrednjem delu je en par rumenih lis. Krila so prosojna, z rahlo rumenkasto kostalno žilo in rjavkasto pterostigmo. Zadek je ozko rumeno pasast, pasovi so celi, le redko je včasih prvi rumeni pas prekinjen (drugi pas je vedno neprekinjen), zgornji rob pasov je navadno usločen, spodnji pa raven. Noge so oranžnorumene, stegenca so večinoma črnikasta ali rjava.

 

Obnašanje in razvoj: kot druge vrste iz rodu pohajkovalk (Nomada), je tudi ta vrsta kleptoparazitska. Samice odlagajo jajčeca v zarodne kamrice z jajčeci ali ličinkami nekaterih vrst peščinark (Andrena spp.). Ličinka sprva požre gostiteljevo jajčece ali ličinko, nato se hrani z zalogo hrane, s katero je kamrico zapolnila gostiteljska matica. Odrasli so aktivni nekje od konca marca, začetka aprila vse do junija, pojavljajo se le v eni generaciji in se hranijo z nektarjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Marshamova čebela pohajkovalka* (Nomada marshamella) - rdečenoga čebela pohajkovalka (Nomada rufipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti