Bakrenasti krasni krešič* (Poecilus cupreus)

  • Domov
  • Bakrenasti krasni krešič*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: obdelane površine, ruderalna mesta, redkeje svetli logi, predvsem na sončnih mestih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma kovinsko zeleno, večinoma z bakrenordečim, redkeje z vijoličastim ali modrikastordečim leskom, široko ovalno, gladko in golo. Glava je vitka, nekoliko podaljšana, s fino pikčastim zaočesnim delom. Oči so dokaj velike, obstransko nameščene, ob vsaki se nahajata po dve jamičasto ugreznjeni ščetini. Tipalnice so vitke, temne, le prva dva segmenta sta oranžnorjava. Oprsje je široko ščitasto, najširše v sredini, proti glavi se zoži, zgornji rob je rahlo usločen, v spodnjem delu se na vsaki strani nahajata pltivi, jamičasto hrapavi vdolbinici, ki sta izrazito luknjičasti. Pokrovke so široko ovalne, skoraj ploske, nad sredino najširše, proti dnu se topo koničasto zaokrožijo, z vzdolžnimi izbrazdanimi črtami, ki so bolj ali manj jamičaste. Noge so temne, sprednja stegenca so razširjena, zadnje goleni imajo z notranje strani porasle z 8 do 11 nežnimi, svetlimi ščetinicami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo v dveh generacijah, starejša generacija od marca do junija in nato spet od sredine avgusta do začetka oktobra. Čeravno so nočno aktivni, se v zgodnjih mesecih pojavljajo tudi čez dan, ko tekajo po tleh, pogosto na obdelanih mestih in se spreletavajo. Razmnožujejo se nekje od aprila do julija, ličinke živijo na tleh in se razvijajo skozi poletje, ko se pojavi pozno poletna generacija, ki tudi prezimi. Ličinke plenijo jajčeca in ličinke drugih majhnih členonožcev, odrasli so plenilci, a se hranijo tudi z rastlinsko hrano, predvsem s semeni in poganjki. Včasih lahko povzročajo škodo na žitaricah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): raznobarvni krasni krešič* (Poecilus versicolor) - nežni krasni krešič* (Poecilus lepidus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti