Penušina kapusnica (Eurydema dominulus)

  • Domov
  • Penušina kapusnica

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli logi, poplavni gozdovi, vlažni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, bleščeče, živordeče (včasih tudi oranžno ali oranžnorumeno) s črnimi pikami in vzorci. Glava je drobna, črna, v sprednjem delu ozko rdeče obrobljena, oči so črne, nekoliko izbuljene. Tipalnice so vitke, črne. Oprsje (pronotum) je trapezasto, v zgornjem delu usločeno, v spodnjem delu mnogo širše kot v zgornjem, s po dvema črnima lisama v zgornjem delu in s po štirimi lisami na spodnjem delu. Ščitek (scutellum) je jezičast, v sprednjem delu s trikotno črno liso, sicer rdeč. Pokrovke imajo črn klavus (rob, ki se dotika ščitka), večji del pokrovk (corium) prekriva črna lisa, ki je v srednjem delu nekoliko preščipnjena, pogosto je v spodnjem delu pokrovk še večja črna pika, rob pokrovk je rdeč. Krila so črna. Rob zadka (connexivum) je rdeč, z drobnimi črnimi pikami. Noge so bleščeče črne.

Zelo podobna čudovita kapusnica * (Eurydema ornatum) se loči po tem, da ima črne lise na sprednjem robu pokrovk.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se pojavlja večji del leta, prezimijo odrasli. Zadržujejo se na različnih križnicah (Brassicaceae), pogosto na travniški penuši (Cardamine pratensis agg.) ipd. Ličinke so podobne odraslim, v različnih stadijih so lise lahko različno obarvane. V nevarnosti izločijo smrdljivo in jedko tekočino. 

 

Podobne vrste: čudovita kapusnica* (Eurydema ornatum) - pisana kapusnica (Eurydema ventralis) - repična kapusnica* (Eurydema oleracea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti