Purpurna rebrasta pokalica* (Anostirus purpureus)

  • Domov
  • Purpurna rebrasta pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Ctenicerinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8.5-14 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: grmovnata mesta, obronki gozdov, travniki, svetla mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, z jasno izraženimi vzdolžnimi grebeni na pokrovkah. Glava je drobna, temna, porasla z rdečkastimi ali rumenkastimi dlakami. Tipalnice so črne, pri samcih so dolgo češljasto nazobčane, pri samicah so kratko češljasto nazobčane. Oprsje je podolgasto zvonasto, v spodnjem delu ob straneh razširjeno v ostra, stranska trna, rdečkasto, poraslo z rumenkastimi ali rdečkastimi žametnimi dlakami. Pokrovke so podolgaste, z izrazitima vzdolžnima grebenoma in plitvo rebraste, rdeče, karminskordeče ali rdečerjave, krajše od zadka (zadnji segment zadka je ob straneh kratko vbočen - pri zelo podobni A. gracilicollis je ta ob robovih raven). Noge so črne.

 

Posebnosti: odrasli so aktivni od aprila pa do sredine julija, predvsem v sončnih dneh, ko posedajo po listih dreves in grmov. Ličinke živijo v tleh in se prehranjujejo z razpadajočimi koreninicami, odrasli se večinoma hranijo s pelodom in nektarjem, občasno tudi s poganjki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nežnovrata rebrasta pokalica* (Anostirus gracilicollis) - kostanjevorjava rebrasta pokalica* (Anostirus castaneus) - Zenijeva rebrasta pokalica* (Anostirus zenii) - oranžnordeči ognjeni grošč* (Schizotus pectinicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti