Črnodlaki demeterček* (Demetrias atricapillus)

  • Domov
  • Črnodlaki demeterček*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-6 mm

Razširjenost: razmeroma pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, močvirni predeli, obronki njiv in travnikov, lesene kmečke stavbe

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, rumenorjavi, vitki hrošči. Glava je črna, le v sprednjem delu (čeljusti, nadustni ščit) je oranžnorumena, za očmi porasla s črnimi ščetinicami. Tipalnice so vitke, rumenkaste. Oprsje je ozko, v sprednjem delu široko zaobljeno, v zadnjem delu močno zoženo, tako široko kot glava, oranžnorumeno. Pokrovke so slamnatorumene, enakomerno široke, proti koncu zadka se rahlo razširijo in so prisekane, s temnejšo trikotno liso v zgornjem delu in temnejšim šivom (stičišče pokrovk), sicer brez tgemnih lis, grobo jamičaste. Noge so rumenkaste, krempeljc zadnjega členka stopalc s tremi, krepkimi zobci.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni od pomladi do jeseni. Večinoma se zadržujejo pri tleh, med razpadajočim rastlinskim materialom, pojavljajo se tudi na obdelovalnih površinah in v steljčnikih. Hranijo se pretežno s pršicami (Acarina).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisasti demeterček* (Demetrias monostigma) - čudoviti demeterček* (Demetrias imperialis) - črtasti križar* (Paradromius linearis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti