Črni podskalnik* (Zelotes spp.)

  • Domov
  • Črni podskalnik*

Družina: podskalniki (Gnaphosidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: listnati gozdovi, logi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samice: telo je skoraj črno do črnorjavo. Glavoprsje (prosoma) je ozko hruškasto, skoraj gladko, oči so nameščene v sprednjem, koničasto zoženem delu. Zadek (opistosoma) je podolgasto jajčast, nekje 1.5-krat daljši od glavoprsja, z dvema plitvima vboklinama na zadnjem delu. Izrastki predilnih bradavic so dobro vidni. Noge so temne, le stopalni členki so svetlejši in bolj rdečkasti, sprednja stegenca imajo na notranji strani svetlejšo liso.

 

Samci: so nekoliko manjši od samice in ga prepoznamo po povečanih pedipalpih v katerih hrani spermalne paketke.

 

Vrste rodu Zelotes so si med seboj močno podobne in jih lahko natančno določimo le po pregledu spolnega aparata. V regiji se potencialno pojavljajo sledeče vrste: navadni črni podskalnik* (Zelotes subterraneus), Latrejev črni podskalnik* (Z. latreillei), sončni črni podskalnik* (Z. apricorum), dolgonogi črni podskalnik* (Z. longipes), nižinski črni podskalnik* (Z. petrensis).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli živijo večinoma pod kamni, odmrlimi vejami in odpadlo skorjo dreves, kjer si spletejo preprosto, vrečasto oblikovano in zelo kompaktno mrežo. Aktivni so v glavnem ponoči, občasno tudi čez dan in so dokaj hitri in spretni. Parjenje poteka od marca do oktobra, sama spolna združitev lahko traja 20 minut in več.

 

Podobni rodovi (*neuveljavljeno ime): ploskotrebušar* (Trachyzelotes spp.) - ploskotrebušnik* (Gnaphosa spp.) - podskalnik* (Draphosa spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti