Zlatorita peščinarka* (Andrena chrysosceles)

  • Domov
  • Zlatorita peščinarka*

Družina: peščinske čebele (Andrenidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-10 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: svetli travniki, suha in peščena mesta, obronki gozdov na peščenih tleh, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: redka vrsta



Prepoznavanje

Samica: temna, s svetlimi pasovi na zadku in serijo zaltordečkastih dlak na konici zadka. Glava je črna, v sprednjem delu porasla s svetlejšimi dlakami, tipalnice so črne. Oprsje je temno, poraslo z rumenkastimi dlakami, hitro ogoli. Krila so prosojna, z ozko pterostigmo. Zadek je bleščeče črn, večinoma gol, z ozkimi pasovi svetlih dlačic na 3. do 5. segmentu, ki se med seboj le redko stikajo, konica zadka je porasla z rdečkastimi ali rumenkastimi dlakami. Noge so temne, stegenca zadnjih nog imajo dobro razvito skopo (sploščen in močno dlakav del noge za nabiranje peloda), ki je porasla z živorumenimi dlakami.

 

Samec: je manjši od samice. Klipeus (nadustna ploščica) je rumenkast, s temnejšima obstranskima pikama, sprednji del glave je porasel z belkastimi dlakami. Večinoma je manj porasel z dlakami, konica zadka je pogosto porasla s svetlejšimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so solitarni in so aktivni od konca marca, začetka aprila do junija. Hranijo se z nektarjem (najpogosteje kobulnic), pojavljajo se predvsem v sončnih dneh. Samice izkopljejo gnezda v suha, peščena tla kot plitve rovove, v katere odložijo zaloge peloda in izležejo jajčeca. Ličinke, ki se iz njih razvijejo, se hranijo s pelodom in se zabubijo. Prezimijo kot odrasle živali, pojavljajo se tudi poznosezonski (jesenski) odrasli osebki, ki se razvijejo že prej. Vrsto pogosto zajedajo nekatere kleptoparazitske vrste, kot je npr. Stylops hammella.

Pojavljanje vrste v Sloveniji je predhodno zabeleženo v dinarskem območju in obrobju Ljubljanskega barja. Verjetno je marsikje prezrta vrsta.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mala peščinarka* (Andrena argentata) - dimkova peščinarka* (Andrena fulvago) - peščinarka (Andrena coitana).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti