Bakrenasti mali skarabej* (Onthophagus coenobita)

  • Domov
  • Bakrenasti mali skarabej*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / skarabeji (Scarabaeinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi, gozdne čistine, ruderalne in neobdelane površine, redkeje tudi na resavah, vrtovih in sipinah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava ima sploščen, zaokrožen ali globoko izjeden naglavni ščit, ki ima na bazalnem delu kratek, top trnat izrastek (pri samcih je izrazitejši) in je fino drobno jamičast, bakrenast ali temen, z zelenkastim odtenkom. Tipalnice so v spodnjem delu enostavne, rumenkaste, v zgornjem delu temne in češljaste. Oprsje je široko diskasto, v zgornjem delu ob straneh topo trnato podaljšano, skoraj ravno (pri samici s topo izboklino), v spodnjem delu rahlo srčasto, ob straneh izrazito razširjeno in poraslo s štrlečimi rumenkastimi ščetinami, bakrenasto, z zelenim odtenkom, fino drobno jamičasto. Pokrovke so široke, rumenkastorjave, s temnejšimi drobnimi lisami, ki majo naključen marmoriran vzorec, raztreseno poraslo z rumenkastimi ščetinicami. Noge so temne, sprednje imajo močno povečane, lopatičaste in topo nazobčane goleni, srednje in zadnje noge imajo dolgo ostrogaste goleni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od marca do novembra, z viškom od maja do julija. Odrasli se prehranjujejo z izrebki sesalcev, tudi človeka, redkeje jih najdemo med kadavri manjših nevretenčarjev, včasih tudi v razpadajočem rastlinskem materialu in gnoju. Navadno se zadržujejo v plitvih rovih, ki so jih skopali pod različnimi vrstami iztrebkov, kamor odlagajo tudi jajčeca. Ličinke prav tako živijo v iztrebkih, s katerimi se hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni mali skarabej* (Onthophagus vacca) - slični mali skarabej* (Onthophagus similis) - črnovrati mali skarabej* (Onthophagus opacicollis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti